Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velkou odvahu Lenky Dusilové a Davida Kollera je třeba ocenit.

Ceny Anděl 2015 přinesly kontroverzní vystoupení oceněných umělců, za což si dotyční vysloužili krom kritiky i řadu pochval a slov uznání.

Někteří lidé dokonce projevy umělců nazývají občanskou statečností a děkují jim za odvahu, říci svůj vlastní názor. Ano, byl to opravdu hrdinský a odvážný čin, projevit svůj názor ve státní televizi.

Jsem si jist, že za tento čin, budou daní umělci potrestáni Českou televizí, která jim nemůže přijít na jméno a která jejich tvorbu pravidelně ignoruje. Stejně, jako je tomu v Českém rozhlase.  Dokonce bych si vsadil, že tento odvážný čin bude mít dohru.

Zpěváci si už v televizi ani rozhlase neškrtnou, noviny a různé časopisy o nich už nenapíší ani řádku, budou mít zakázané koncerty, rozhovory a budou muset hrát někde tajně ve sklepech a žít skromně za pár korun.

Tuto hrozbu společenského propadu jsem jasně vypozoroval na zpěvačce Lence Dusilové, která byla dokonce tak nervózní z osudového projevu, že si ho musela napsat na papírek.  Jen doufám, že její vystoupení neviděli studenti ze Střední vinařské školy ve Valticích. Ti totiž byli za svou nervozitu a čtení svých dotazů z papírků kritizování za to, že nedokáží říci z paměti svůj názor či otázku vůči prezidentovi.  Co si teď chudáci pomyslí, když viděli svůj vzor, jak čte své myšlenky z předem připraveného papírku. Přitom, na rozdíl od nich, je tato zpěvačka na styk s publikem zvyklá.

Ale zpěvačka Dusilová na tuto nervozitu, na rozdíl od oněch studentů, měla právo. Šlo jí přeci o budoucnost.  Tím, že se postavila na stranu, která kritizuje Zemana, neskutečně ohrozila sebe i svou rodinu.  Všechna velká média, přeci stojí za Zemanem. Není dne, kdyby se ve státních médiích a velkých novinách či časopisech neobjevil chvalozpěvný článek, který vyzdvihuje činy našeho prezidenta.  A proti tomuto proudu se tato zpěvačka s velkou odvahou rozhodla vystoupit.

To samé platí i pro zpěváka Kollera. Jeho názory či písně jsou státními médii přeci úplně ignorovány.  A proto možná také pod tíhou existenčních potíží, které mu způsobí jeho projev, úplně zapomněl, že americké kytary se také vyrábí v Číně a že z Ruska přišlo mnoho skvělých knih od známých spisovatelů.

Rekovské činy zpěváků Dusilové a Kollera mi dali vzpomenout i na podobný junácký kousek zpěváka Tomáše Kluse, když šel se svojí rodinou ukázat prezidentovi červenou kartu a nechal se u toho velkolepě vyfotit.  Když pak v rozhovoru na DVTV moderátorce tvrdil, že politiku vůbec nesleduje, protože má rodinu a na zprávy nemá čas, přišla logická otázka z úst novinářky, proč šel tedy ukázat červenou kartu. Odpověď byla prostá. Prý se mu něco od jeho známých a kamarádů doneslo a tak na základě těchto informací šel s kartou a kůží na trh.  

Trochu mě u těchto neuvěřitelně odvážných umělců mrzí to, že když tehdy česká vláda s panem Schwarzenbergem, jako ministrem, spolupracovala se zeměmi jako Saudská Arábie, Bahrajn, či Ázerbájdžán tak o lidských právech neřekli ani ťuk. Stejně, jako když mlčeli při útocích na Irák či Libyi.

V tomto světle, to pak vrhá dojem, že oni umělci zkrátka nemají rádi Zemana a nejsou úplně štastni, že jejich kandidát v prezidentské volbě nevyhrál. Jenže asi nestačí říci, nemám rád Zemana, ono se to musí ještě šikovně zabalit do lidských práv, aby to vyznělo humanisticky a nikoliv surově.

Je však možné, že se v těchto bohatýrech české pop music mýlím a opravdu si oněch lidských práv začali všímat až teprve nyní, když je zrovna prezidentem pan Zeman. 

Jak jsem psal výše, chtělo to asi čas, aby mohli sebrat tu velkou dávku neohroženosti a postavit se proti mainstreamu, který dennodenně tepe za prezidenta. Nezbývá, než se sklonit před onou velkou kuráží a ocenit jejich postoje a názory, které jim zajisté zavřou bránu do světa showbyznysu a vzbudí opovržení z řad akademie pop music.

Mělo by se ale na závěr napsat, že tito umělci mají na svůj názor právo, stejně, jako ho má skupina Ortel či Karel Gott.  Nezbývá, než se tedy těšit na předávání Slavíků, či jiných cen, kdy každý umělec po přebrání ceny vyjádří divákovi svůj politický názor. Ale nač tuto výsadu dávat jen umělcům? Proč rovnou toto právo nedat každému člověku?

Na úvod bych to zkusil v pořadech Pošta pro tebe, nebo Sama doma, tam se to bude krásně hodit, asi stejně, jako se to hodilo na oněch Andělech.

Autor: Lubomír Kvapil | pondělí 11.4.2016 19:46 | karma článku: 41,56 | přečteno: 1758x
  • Další články autora

Lubomír Kvapil

Demonstrace a média v čele s Vaškem Moravcem, jako danajské dary pro Slávka Sobotku.

Dobrý premiér by měl naslouchat svému lidu, tedy aspoň tak zní známé klišé z obecných politických pouček. Bohuslav Sobotka však, k jeho smůle, vnímá onen hlas lidu, skrze interpretace novinářských titulků.

20.5.2017 v 19:50 | Karma: 47,72 | Přečteno: 11798x | Diskuse| Média

Lubomír Kvapil

Centrum pravdy je stejně zbytečné, jako reportáž o černochovi z Lidlu, z pořadu 168 hodin.

Česká televize i Ministerstvo vnitra nám v posledních dnech předvedly, jak dobře si vlastně žijeme, když si můžeme dovolit vyhazovat peníze, za nesmyslné projekty.

11.1.2017 v 11:50 | Karma: 43,21 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Média

Lubomír Kvapil

Vzpomínky na Kokořínsko a okolí

V Cimrmanově hře, Dobytí severního pólu, srovnával Varel Fryštenský přírodu na severní točně s výletem na Kokořín. A jistě věděl o čem mluvil.

6.1.2017 v 14:17 | Karma: 25,73 | Přečteno: 999x | Diskuse| Fotoblogy

Lubomír Kvapil

Český slavík - přehlídka “esesáků“,“ kriminálníků“ a “kurtizán“.

Pokus o pohled do mysli Radka Bangy, aneb co vše lze vidět, když člověk chce vidět a musí se dívat správně.

1.12.2016 v 20:13 | Karma: 44,71 | Přečteno: 3616x | Diskuse| Společnost

Lubomír Kvapil

Jak česká média pozvolna přešla z Bradyády k Pithartiádě, na Vánoce se těším na Halíkiádu.

17. listopad se po 28. říjnu stal další příležitostí, jak připomenout části národa, že je špatná, jak se ráda mýlí a podléhá strachu.

18.11.2016 v 18:09 | Karma: 45,49 | Přečteno: 3458x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)