Havel, Dusilová, Eben či Soukalová, aneb lekce z demokracie na úrovni mateřské školky.

17. 05. 2016 20:12:15
Vytváření nových pseudohrdinů a nadměrná heroizace tuctových prohlášení připomíná budování falešných kultů a myšlenkový návrat před rok 1989.

Říká se, že bič se z jisté věci uplést nedá. Ovšem po rozhovoru s Gabrielou Soukalovou, nyní Koukalovou, to přeci jenom někteří lidé dokázali. V tomto případě ale platí, že bičem upleteným z onoho nevoňavého materiálu člověk moc nezapráská, ale spíše zapráská okolí, popřípadě sebe samotného.

Chce to opravdu mít velkou dávku fantazie, když někdo nazve normální odpověď v jednom rozhovoru, úžasnou odvahou, lekcí z demokracie, či skutkem, který si zaslouží obrovský respekt a potlesk ve stoje.

Přitom Gabriela Koukalová neudělala nic jiného, než, že odpověděla na jednu otázku a její odpověď zněla úplně stejně, jako dalších tisíc, které slýcháváme od volby prezidenta až do dnešních dní. Tedy v podstatě si stoupla na konec řady, za zástupy herců, zpěváků či jiných umělců, různých aktivistů, aktivních učitelek, politiků a dalších mnoha lidí, kteří již stejný názor pronesli.

A co se jim stalo? To samé jako paní Gabriele Koukalové, v normální demokratické společnosti. Pár lidí na jejich názor demokraticky vyjádřili názor svůj a někteří jim i zanadávali a někteří i třeba neslušně. Ano, ale co je na tom divného a objevného? Lidi si nadávají od nepaměti, když s někým nesouhlasí, a to již po několik století a nyní se někteří hrozně nad tím podivují, co jsme to za národ, že se urážíme. A vždy se bohužel najdou lidé, co to přeženou, ale tak to bylo a bude.

Ony urážky navíc používají oba tábory, takže ono udivení je opravdu mimo mísu. Stejně jako ono heroizování oné bezvýznamné odpovědi. V tomto ohledu mě proto nejvíce pobavila myšlenka, že Koukalová, či Dusilová svými činy projevily, svou opravdovou svobodu a poctivost. To tedy ano, protože stejně jako slavnou biatlonistku, podobně jako herce Ebena, tak i zpěváky Kollera s Dusilovou, žádné persekuce či žaláře nečekají. Naopak, čekají je vždy titulky na předních stranách tištěných či elektronických médií a opěvované komentáře z řad novinářů.

Karel Gott nedávno také vyjádřil svůj názor, či režisér Troška, nebo umělec Ringo Čech. Ale nikde jsem se nedočetl, že by šlo z jejich strany o odvahu či lekci z demokracie. Přitom také vyjádřili svůj názor na prezidenta, úplně stejně. Jenže v druhém případě se řekne, že jsou to umělci pro takové tuctové lidi, co sedí v hospodě u piva či u nováckých telenovel.

Obávám se, že lidé co takto uvažují a považují normální vyřčený názor za projev velké odvahy, zamrzli někde v roce 1989. Pokud si už dotyční nevšimli, tak svobodné názory se tu projevují už přes 20 let. Takže když někdo označí obyčejné vyjádření ve videochatu za lekci z demokracie, pak je to lekce na úrovni mateřské školky. Stejně, když se někdo ohání oním Havlovým heslem o pravdě a lásce.

Každý člověk přeci má svou pravdu i lásku a každé malé dítě ví, že je to lepší jak ona lež a nenávist. A ohánět se tímto heslem a ukazovat prstem na druhé, mi opravdu připadá jako hra pro ty nejmenší.

Celé mi to připomíná, jako pokus o vytváření falešných mýtů a budování nových hrdinů. Jenže pokud budeme za hrdiny označovat lidi, co mají dobré společenské či mediální postavení a za rekovský čin u nich budeme brát pouhé vyslovení názoru, tak se tímto dostaneme zpět před rok 1989 a k lekcím z demokracie až na úroveň jeslí.

Autor: Lubomír Kvapil | úterý 17.5.2016 20:12 | karma článku: 47.94 | přečteno: 17593x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3198

Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...