Lubomír Kvapil

Město Tišnov a jeho okolí

20. 05. 2016 14:45:59
Tišnov je malebné město, které se nachází v Boskovické brázdě, obklopeno několika kopci a jehož několik domů si "zahrálo" v oblíbeném seriálu Četnické humoresky.

První dochovaná zmínka o Tišnově se nalézá v listině z roku 1233, v níž je zmiňován cisterciácký klášter Porta Coeli. Po založení kláštera se stal Tišnov jeho majetkem. V majetku kláštera zůstal až do jeho zrušení roku 1782. Městem byl samotný Tišnov uznán až v roce 1788.

article_photo

article_photo

Úspěšný hospodářský rozvoj městečka byl často narušován válečnými a přírodními katastrofami. V roce 1428 vypálili městečko i klášter husité, z dalších válečných hrůz byla pro Tišnov nejtěžší třicetiletá válka, přítomnost francouzských vojsk ve městě v letech 1805 a 1809 a prusko-rakouská válka v roce 1866.

article_photo

Náměstí Míru s radnicí.

article_photo

Tišnovská radnice ze 16. století nahrazena od roku 1905 novostavbou ve stylu pozdního historismu.

article_photo

zadní pohled na radnici

article_photo

Empírová kašna na Nám. Míru z počátku 19. století patří mezi státem chráněné kulturní památky. Uprostřed se nachází cenná váza. Zajímavostí je, že kašna musela být renovována v roce 1996 po zničení výbuchem při hodové rekonstrukci historické bitky pár let předtím.

article_photo

Kostel sv. Václava z 15. století. Kostel byl v dobách tureckých výbojů opevněn. Torzo kamenné hradby se střílnami se dochovalo před hlavním průčelím.

article_photo

Nynější podoba kostela pochází z poloviny 19. století. Na věži kostela jsou umístěny 4 zvony, nejstarší pochází z roku 1666 a největší z roku 1672 (900 kg).

article_photo

Mariánský sloup z roku 1863

article_photo

article_photo

Barokní Dům U Jana - nejmalebnější dům v historickém centru Tišnova. Pověst praví, že se měl právě v tomto domě na konci 14. století narodit přítel mistra Jana Husa, mistr Karlovy univerzity Šimon z Tišnova.

article_photo

Tišnovem údajně procházel i génius Jára Cimrman.

article_photo

article_photo

Tišnovská nemocnice, která byla v roce 1899 postavena původně jako Kuthanovo sanatorium, kde probíhala vodoléčba. Na nemocnici bylo sanatorium přeměněno v roce 1957.

article_photo

Riegrova ulice nabízí pohled na mnoho vil, které byly vybudovány v meziválčeném období.

article_photo

Některé vily si "zahrály" i ve známem seriálu Četnické humoresky.

article_photo

Jarochova vila

article_photo

article_photo

vila Franke

article_photo

Tišnovské uličky, které jsou pozůstatkem na dřívější řemeslné dílny na zpracování kůže. Místní řemeslníci tehdy narozdíl od bohatých měšťanů vlastnili malé domky, mezi kterými vznikaly tyto uličky. Ulice Koželužská byla dokonce zapsána do knihy českých rekordů jako nejužší ulice v ČR. Je 49 metrů dlouhá a v nejužším místě je široká pouhých 77,5 cm.

article_photo

Nad Tišnovem se tyčí rozhledna Klucanina, která byla otevřena v roce 2003.

article_photo

Rozhledna byla postavena i díky občanské sbírce, kdy si lidé kupovali cihly, ze kterých je samotná rozhledna postavena. Z toho důvodu je rozhledna volně přístupná po celý rok.

article_photo

Rozhledna je vysoká 29 metrů a je z ní krásný výhled na Tišnov a vrcholy v okolí.

article_photo

Na místě nynější rozhledny stávala dříve ve 40. letech i rozhledna dřevěná, která byla slavnostně otevřena i za účasti Gustava Frištenského a Vlasty Buriana. Místo bylo tehdy hojně navštěvováno. V neděli se zde dokonce prodával i chléb s máslem a tvarůžky a limonády značky Santos.

article_photo

Kousek od Klucaniny se nachází i Tišnovská šibenice, jejíž základy byly objeveny v roce 2014.

article_photo

Naposledy byla šibenice použita někdy v 18. století. Jednalo se o 6 metrů vysokou kamennou stavbu. Těla odsouzených zde mohly viset až 2 roky, než postupně podlehla zkáze a kosti oběšených popadaly dovnitř šibenice.

article_photo

Železniční most, pod kterým vede cyklostezka a také se pod ním vlévá říčka Loučka do řeky Svratky.

article_photo

Pohled od říčky Loučky na kopec Květnice. Vrchol tyčící se nad městem již svým názvem symbolizuje jedinečnost zdejšího přírodního bohatství. Roste zde 350 druhů vyšších rostlin, z nichž 55 je zařazeno mezi ohrožené druhy, a žije zde 250 druhů motýlů, 31 druhů plžů a 46 druhů ptáků. V podzemních prostorách Květnice zimuje 12 druhů netopýrů a vrápenců.

article_photo

Pohled z Květnice na Tišnov

article_photo

Jižní hřbet Květnice, vybíhající od hlavního vrcholu směrem k jihu, je ukončen výraznou skalnatou vyvýšeninou zvanou Velká skála (446 m). Ta je složená z devonských křemenců a vytváří zde mohutný 10 m vysoký mrazový srub, který je nejmohutnější na celé lokalitě.

article_photo

article_photo

Výhled z Velké skály na klášter Porta coeli a jeho okolí

article_photo

Vrchol kopce Květnice

article_photo

Skalnatá vyvíšenina na Květnici zvaná Malá skála s již zarostlým výhledem.

article_photo

Květnice je také známou mineralogickou lokalitou s krásnými podzemními prostorami a bohatou krápníkovou výzdobou, jež však nejsou veřejnosti běžně přístupné.

article_photo

Pod Květnicí teče potok s názvem Besének, který se vlévá do Svratky.

article_photo

V sousedství Květnice se nachází i kamenolom Rosa.

article_photo

Klášter Porta Coeli (Brána nebes), který se nachází v sousedství Tišnova.

article_photo

V roce 1233 jej založila pro řeholi cisterciaček královna Konstancie, vdova po Přemyslu Otakaru I., která je zde pohřbena spolu se svým synem Přemyslem, markrabětem moravským.

article_photo

article_photo

Bohatě zdobený gotický portál v západním průčelí je unikátní uměleckou prací svého druhu v celé střední Evropě.

article_photo

Rybník u kláštera u kterého se nachází i hospoda U Hastrmana, kde si můžete dát něco k pití.

article_photo

A pokud dostanete chuť na něco sladkého, můžete navštívit místní cukrárnu Cherry.

Autor: Lubomír Kvapil | karma: 28.83 | přečteno: 1336 ×
Poslední články autora