Lubomír Kvapil

Český slavík - přehlídka “esesáků“,“ kriminálníků“ a “kurtizán“.

1. 12. 2016 20:13:36
Pokus o pohled do mysli Radka Bangy, aneb co vše lze vidět, když člověk chce vidět a musí se dívat správně.

Když jsem zaznamenal úspěch skupiny Ortel, v anketě Český slavík, trochu jsem již tušil, že se opět ozvou lidé, kteří začnou opět strašit hnědnutím české společnosti.

Ale vůbec by mě nenapadlo, že se dá opět velký prostor jednomu názoru, ještě k tomu zdůvodněným podivuhodným způsobem.

Případ lebek na košilích mohl být způsoben mnoha faktory, jako například stihomam, či paranoia, nebo snad i vypočítavost. Ale klidně mohlo jít o jakýsi druh fóbie z lebek, nebo fóbie z opačného názoru, v tom případě bych tu hysterickou reakci pana Bangy i chápal. Ale do hlavy tomuto umělci nevidím.

Zkusím se tedy nyní podívat na svět, tak jak jsem pochopil pana Bangu, tedy hledat za vším všechno.

Když začnu hned u galavečera, tak bych jako prvního, zmínil interpreta Pekaře, který zvítězil jako Objev roku. Ten mě mimo jiné fascinoval při děkovačce větou, že někteří co sedí, by tam neměli být. Docela odvážné tvrzení, určovat, kdo má být v sále či nemá. Je to stejné, jako by lidem chtěl sdělit, že mají hlasovat jen pro někoho, asi tak, jak to bylo za komunismu.

Ale pokud bych se měl dívat na pana Pekaře tzv. bangovským stylem, nemůže mi uniknout několik tetování na jeho těle. A nebyl to jediný potetovaný interpret na slavících. Jenže problém je v tom, že když lebky byly kdysi znakem esesáků, tak tetování bylo kdysi znakem pro kriminálníky. V Japonsku byl zkrátka každý zločinec označen nějakým tetováním. Je tedy tetování na krku pana Pekaře schvalování, či výraz sympatie k zločinům?

Pak tu máme pohled na jednu zpěvačku. Podle vlasů, by si mohl člověk říci, že je to třeba kanibalka z nějakého indiánského kmene. Ale na druhou stranu podle vyzývavého dekoltu, by nějaký puritán, mohl interpretku označit za nestoudnou hanpejznici, či dokonce kurtizánu. Ale, že ani jedno není pravda, dokazuje v pozadí, na kytaru hrající Láďa Hruška. Ten by do takové kapely určitě nešel, tedy pokud je to opravdu on, ale třeba špatně vidím.

Jenže co si třeba myslet a jak se dívat na tuto ženu. Herečka Pazderková se právě postavila za pana Bangu. Jenže jak si její postoj o slušnosti má nebohý člověk přeložit, když si přečte nápis na jejím tričku. Folkbitch je asi jenom nějaká zkomolenina, za kterou raději nebudu nic hledat. Případný překlad by se nemusel vyplatit.

Zkusím se nyní podívat i do jiných odvětví, třeba pochopím, jak to ten Radek myslel.

Ano, olympijský medailista v kanoistice Martin Doktor, také proslul svým šátkem s lebkami, ale snad mu teď za to nikdo hlavu neutrhne.

A co třeba pohled do světa zvířat a jejich symbolů. Satanisté mají třeba ve znaku hlavu kozla.

No a zde na obrázku níže, by to třeba mohlo vypadat, jako sraz satanistů.

Někteří zaměstnanci či firmy pohybující se v nebezpečných prostředích, mají díky svým symbolům možná o jedno nebezpečí v zádech navíc.

Celé to dívání se na svět skrze nějaké symboly mi přijde absurdní a celé to vypadá jako hloupá záminka. Trochu mi to připomíná nedávné události z Brna, kde se místní radní nedokázal vyrovnat s myšlenkou, že v hospodě se nejen pije pivo, ale také diskutuje, někdy i živěji a jelikož je pivo alkohol, tak se stává, že se občas zvýší hlas, či padne facka.

Pan radní facku nedostal, ale i tak udělal z jedné hospodské hádky bublinu, která měla naznačit, že česká společnost hrubne a on je ten slušný. Stejným stylem nám nyní pan Banga naznačil, že skrze hudební anketu a nějaké lebky je naše společnost horší a horší.

Pískání a práskání dveřmi je v pravdě ojedinělý čin, který může panu Bangovi a už i přinesl, mediální zájem o jeho osobu. Neříkám, že to udělal úmyslně, ale bohužel takto dnešní mainstream funguje. Pan Banga si totiž neuvědomil, že on, na rozdíl od skupiny Ortel, má všude dveře otevřené, tak by mě pak zajímalo, o jaké nenávisti vlastně mluví.

Takže pane Bango, zkuste prosím příště zklidnit emoce a dělat si názory bez předsudků. Sám říkáte, že se bojíte černobílého vidění světa, ale sám jste svým vysvětlením symbolu lebek, jedno ukázkové černobílé vidění světa předvedl.

Autor: Lubomír Kvapil | karma: 44.70 | přečteno: 3616 ×
Poslední články autora