Centrum pravdy je stejně zbytečné, jako reportáž o černochovi z Lidlu, z pořadu 168 hodin.

Česká televize i Ministerstvo vnitra nám v posledních dnech předvedly, jak dobře si vlastně žijeme, když si můžeme dovolit vyhazovat peníze, za nesmyslné projekty.

Státní rozpočet skončil v přebytku, takže je vhodná doba se trochu rozšoupnout a začít vymýšlet projekty, které ten přebytek trochu ztenčí. A tak nám MV (Ministerstvo vnitra) vymyslelo projekt, na potírání dezinformací.

Ale, než se k němu dostanu, zastavím se u pořadu 168 hodin, který si s podobnou nesmyslností nic nezadá.

Nora Fridrichová nám totiž parádně ukázala, co málo stačí k tomu, aby se natočila reportáž do jejího pořadu. Tzv. kauza Lidl je toho důkazem. Pár desítek lidí, napsalo na zeď společnosti něco špatného. Jenže z několika pár desítek lidí, se vytvořila kauza, jakoby na onu zeď psalo půl národa a pokladny v Lidlu zely prázdnotou.

Nic takové se pochopitelně nestalo. Vše běží jak má, černoši vadí pár lidem, stejně jako před x lety. Na fotbale je to v podstatě bohužel také normální, že se ozve pár jedinců, tak nyní se pár jedinců ozvalo na facebooku, to je vlastně celé.

Otázkou je, proč těmto desítkám lidí dávat takový enormní význam a točit o tom reportáž. I v samotné reportáži na konci zaznělo z úst dotazovaných, že doba je stejná jak před 20 lety. Ale asi bylo potřeba si trochu postěžovat, možná nám bylo potřeba ukázat pana Feriho, či Abbásovou .

Třeba si moderátorka Tvarůžková potřebovala jen postěžovat na český národ, jak jí nadávají kvůli vzhledu. Jenže v jejím případě to asi není o vzhledu, ale i chování, které se lidem nemusí líbit. Je hezké moralizovat český národ a na druhou stranu letět do Londýna a dělat rozhovor s dívkami, které si strkají kuře jinam než do trouby, či tančí na hrobech padlých vojáků za 2. Světové války.  V tomto případě bych řekl, že onen vzhled bere Tvarůžková, jako šikovný štít, který se hodí a z jejich slov a činů, cítím spíše pachuť romadúru.

Zkrátka velká bublina, kolem ničeho, ale hlavně se musí za ty poplatky něco natočit a pěkně to překroutit a zabalit.

A právě tato kauza ukazuje, jak je asi důležité ono centrum MV proti dezinformacím.

Když i Česká televize mate diváky tím, že jim ukazuje, jak je důležité, když si deset lidí vybije svůj vztek a napíše něco na facebooku. 

Určovat dezinformace a analyzovat, je podle mého zbytečný luxus, bez kterého se obejdeme. Vždyť i ten samotný analytik má nějaký svůj pohled na svět a svůj politický názor a jistě i nějakého politika, který mu nejde pod nos.  A jak můžete po Sparťanovi chtít, aby objektivně zanalyzoval a porovnal hru Slavie a Sparty?  Člověk je tvor pracující s emocemi i sympatiemi, takže si nedokáži představit, že sebelepší analytik se dokáže od tohoto odprosit.

Navíc mě celkem děsí, že jsou s tímto projektem spojeny i Evropské hodnoty, které se chovají, jako by to byl celý jejich projekt. Evropské hodnoty jsou právě ukázkou toho, jak se vyhazují peníze oknem. Jejich vytvoření nepřítele, aby měli proti čemu bojovat a tím pádem měli své jisté, mi připadá dost nechutné. Dodnes jsem neviděl nic hmatatelného, co Evropské hodnoty přinesly pro ČR. Krom prázdných analýz, typu : Rusko je hrozba, Evropská unie je důležitá atd. 

 

Co vím z veřejných informací, tak má údajně stát provoz onoho centra asi 10 milionů korun a pracovat v něm má 20 analytiků. Obávám se, že finance na tento paskvil opravdu nepotřebujeme a ty peníze bychom mohli převést úplně někam jinam. Zvláště,když se jedná o ministerstvo patřící pod ČSSD.

Jen k pochopení rovnice, 1 Janda i 1 Máca jsou jednotkou tzv. superanalytiků, kteří každý vydají za 10 obyčejných analytiků. O jejich kvalitách se jistě už každý přesvědčil. O to podivnější, že existují instituce, které je živí. Ale, když existují chovatelé jedovatých a slizkých hadů, proč by si veřejné instituce nemohly chovat analytiky, typu Jandy.  

Jak je celá věc nebezpečná a zbytečná nám krásně ukázal novinář Hospodářských novin Honzejk. Prohlásil totiž, že proti centru mohou být jen lidé, kteří nevěří, že zde probíhá kampaň s cílem rozbořit právně demokratický stát, nebo lidé, kteří se na tom sami podílí. No myslím tímto černobílým viděním světa tomu nasadil korunu. Při jeho slovech jsem si pak kladl otázku, co je tedy horší? Neinformovaný občan, nebo informovaný novinář, který podléhá svému ideologickému myšlení, které pak předhazuje jako objektivní informaci neinformovanému občanovi?

Konec konců v téhle síti myšlenek je těžké se vyznat, proto nám vždy na konci dne poskytne Česká televize celé rozuzlení ve svém pořadu Události komentáře.  A potom už Vás začne tak bolet hlava, že je čas jít spát.

 

 

Autor: Lubomír Kvapil | středa 11.1.2017 11:50 | karma článku: 43,21 | přečteno: 2873x
  • Další články autora

Lubomír Kvapil

Město Tišnov a jeho okolí

20.5.2016 v 14:45 | Karma: 29,10
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)