Demonstrace a média v čele s Vaškem Moravcem, jako danajské dary pro Slávka Sobotku.

20. 05. 2017 19:50:46
Dobrý premiér by měl naslouchat svému lidu, tedy aspoň tak zní známé klišé z obecných politických pouček. Bohuslav Sobotka však, k jeho smůle, vnímá onen hlas lidu, skrze interpretace novinářských titulků.

O tom, že český premiér nemá vlastní názor a vždy váhá se svým vyjádřením, jsme se již několikráte přesvědčili. Jeho názorové kotrmelce kolem několikanásobného odvolání ministra Babiše, možná vejdou do učebnic vojenských strategií, jako odstrašující příklady.

Kdo zřejmě rozhoduje za premiéra, jsme se dozvěděli nedávno v pořadu 90 ́ na České televizi, kde byl hostem pan Vladimír Špidla. Ten byl uveden titulkem jako šéf poradců premiéra. To, že má premiér poradce, bych pochopil, ale proč má na tyto poradce svého šéfa? Neměl by tím oním šéfem svých poradců být samotný premiér?

Ale pan Špidla není jediným, na koho pan Sobotka dá. Další oporu má samozřejmě i ve Václavu Moravcovi, České televizi a jiných médiích.

Když už pan premiér neví kudy, objeví se spřátelení novináři a dají mu velký prostor obhajovat jeho postoje a když je to málo, pomohou mu s interpretací demonstrací, které se konají proti Babišovi a Zemanovi.

Je pak komické sledovat, jak se oni novináři snaží napočítat co největší počet demonstrantů, aby to vypadalo, že za Slávkem stojí celá republika. Sám Slávek pak přijde i s vyjádřením, že má podporu v několika stovkách mailů.

A zde jsme u problému našeho premiéra. Nyní se cítí konečně silný a věří tomu, co vidí v médiích.

Jenže stovky podpůrných mailů a několik tisíc demonstrantů v ulicích, i kdyby šlo o sto tisíc, nejsou ničím jiným, než pouhou fata morgánou.

Oni demonstranti, co protestují proti Babišovi a Zemanovi, jsou neustále ti samí lidé, co protestovali proti Zemanovi již před dvěma, třemi či čtyřmi roky. Nyní se jim nelíbí ani Babiš, ale ve své podstatě jde o voliče TOP09, KDU-ČSL, Zelených, možná z části i příznivců samotného premiéra, nebo i lidí, co protestují celkově proti politickému systému.

Takže pokud premiér uvěří tomu, že lidé v ulicích jsou jeho voliči, pak se bohužel těžce mýlí. Z těch několika tisíců protestujících mu tak možná 3/5 až 4/5 svůj hlas jistě nehodí. A opírat se o stovky mailů a komentářů na Facebooku ? No, to bych spíše považoval za samozřejmost, než za výjimečnou událost, kterou se člověk potřebuje obhajovat v televizi. Stovky podpůrných statusů a mailů dostává i obyčejný youtuber, který si před kamerou maže na tvář Nutellu, či střílí ve videohře vojáčky a tváří se u toho více než spokojeně.

Ano, problém je i v médiích, které nám interpretují ony události, jako něco, co hýbe celou společností. Ale obávám se, že to spíše hýbe pouze Žižkovským vysílačem, odkud vysílá pan Moravec a celou Českou televizí, která se nám navíc pomocí jakýchsi, údajně nezávislých komentátorů a politologů, snaží vnutit svůj úhel pohledu.

Ale i v případě oněch politologů a komentátorů, jde o ten samý problém, jako u oněch demonstrantů. I zde jde o jedny a ty samé lidi, kteří mají do České televize dveře otevřené a to nejenom ve Dnech otevřených dveří pro veřejnost.

Premiér Sobotka, který trpí mediální nemocí a jehož kroky se vždy řídí tím, co přinesou zítřejší titulky novin a včerejší názory pana Špidly, se tak dostává do stejné pasti, jako starověcí obyvatelé města Tróje.

Krásný kůň, na kterého sází, jakožto dar věrných médií, může být nakonec naplněn něčím jiným, než se na první pohled zdá. Může ho s láskou čistit a opečovávat, ale až přijde konec října a otevřou se útroby tohoto daru, je docela možné, že bude nemile překvapen při pohledu na počet voličů ČSSD, kteří z onoho koně ve skutečnosti vylezou.

Autor: Lubomír Kvapil | sobota 20.5.2017 19:50 | karma článku: 47.72 | přečteno: 11798x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 23.47 | Přečteno: 2371 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 19.83 | Přečteno: 341 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.37 | Přečteno: 788 | Diskuse

Rudolf Pekař

Jsou blogy mrtvým médiem?

Vítejte na mé první blogové stránce! Těším se na sdílení svých myšlenek, zkušeností a příběhů s vámi. Doufám, že vás můj blog inspiruje, pobaví a přinese vám nové poznání. Děkuji za vaši podporu a přízeň!

16.2.2024 v 14:09 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3198

Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...