Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J71a66n 57P43a44l97l44a20s

9. 3. 2016 23:36

Dobrý večer, seriózní agentura si umí výběr respondentů ošéfovat. Oslovil mě před cca. 20 lety kolega, který externě sbíral data: „Honzo, vyplnil bys mi dotazník? Potřebuju muže z města nad 100 000 obyvatel s VŠ vzděláním.“ „Ale mně už bylo 41.“ „A do p*dele. To mohly bejt snadno vydělaný prachy. Kde já ho teď budu shánět?“

Samozřejmě otázka jiná je, jak se pak s těmi daty naloží.

1 0
možnosti
MK

R^ Jen s malou poznámkou; agentury mají dost přesně zmapované respondenty, takže bych si dovolil drobně nesouhlasit. Tím neříkám, že každý průzkum je zmanipulovaný, ale i zde bylo popsáno, že jsou určití objednavatelé průzkumu, kteří si zadávají už rovnou výsledek. Samozřejmě rozumné zadání a zpravidla je jim plněno.

Důvod, proč se velké partaje brání i drobnému úspěchu malých stran výzvami k nevolení takových je nasnadě: přeleze-li 5 % ubírá křesla ostatním a nemalý zisk je v publicitě; kromě toho, že už má "honosný" titul parlamentní strany, může v parlamentní diskusi (i pro noční televizi) zvednout téma, které by ostatní nechali raději spát.

I slušný výsledek pod 5% se počítá, protože malé strany se často potýkají s financema a třeba při 4% a průměrné účasti voličů dostane tato pidistrana prostředky na propagaci a další činnost. Mínusem však stále zůstává, že hlas je rozdělen mezi úspěšné.

1 0
možnosti
Foto

dodatek - slováci v zahraničí volili úplně jinak než průzkumy a úplně jinak než výsledky ze Slovenska:-)

0 0
možnosti
PK

No jak to tak vypadá, tak úplně jinak než průzkumy volili úplně všichni :-)

1 0
možnosti
PM

Možná dělají předvolební průzkumi titíž lidé, kteří předpovídají počasí. Se stejnou úspěšností:-/

3 0
možnosti
ZB

Někdy je to těžké.Třeba já už dnes vím koho budu volit,dost lidí je nerozhodnutých a rozhoduje se třeba poslední den...

0 0
možnosti
ZB

Na Slovensku platí zákaz zveřejnování předvolebních průzkůmů před volbami,proto ta velká odchylka.Chcete aby to u nás dopadlo jako na Slovensku,osm stran v parlamentu,které se nejsou schopny navzájem domluvit?Pokud Váš blog má být "oslavou vítězství" nácka Kotlára,tak to je opravdu varování pro nás.Takovou ostudu bychom jako voliči neměli dopustit.Žádná s ostatních politických stran nechce mít z nácky nic společného.Pokud máte pochybnosti o tom,co je Kotleba zač,něco si o něm zjistěte.Dokonce i Zeman si všiml,že ta jeho partička jsou fašisté.Vypjatý nacionalismus a šíření strachu a nenávisti není řešení....

1 2
možnosti
Foto

Zjevně čtete hodně Palatu :-) Vy si vážně myslíte, že těch 14 dní udělalo tak velký rozdíl ? Nebuďte naivní a navíc manupulativní, jelikož žádného Kotlebu ve svém článku neoslavuji. Ale asi více píšete, než čtete :-)

7 0
možnosti

A taky pro pravdoláskaře, sluncata a jiné podobné "hlavy pomazané", které se jimi ohánějí, když chtějí dokázat, že jejich "nepřátelé" jsou na tom špatně :-)

4 3
možnosti
Foto

Dělá se to trochu chytřeji. Viz vzestup obliby strany ANO.

1 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)