Gabriela Soukalová nemá ráda Zemana, aneb je iDnes bulvární plátek?

Úspěšná biatlonistka poskytla čtenářům a divákům serveru iDnes téměř hodinový rozhovor, nejpodstatnější pro redakci byl ovšem její názor na prezidenta.

A nezbývá, než si na začátku položit otázku, proč je pro redaktory z iDnes, nejzásadnější z celého rozhovoru to, že naše vrcholová sportovkyně by raději volila Karla Schwarzenberga? V čem tkví ona důležitost tohoto sdělení, že článek musel být umístěn na titulní stranu serveru?         

Gabriela Soukalová je bezesporu úžasná sportovkyně, která toho mnoho dokázala a jistě ještě dokáže. A také bezesporu má vlastní rozum a názor. No, a když se jí někdo zeptá na politiku, tak svůj pohled sdělí, proč ne.   Ale to je asi tak všechno a u toho by se mohlo i skončit.

Zkrátka pohledná biatlonistka, která celou sezónu tvrdě maká, aby byla úspěšná, neustále přelétává, či přejíždí po zimních stadionech, se občas ve chvilce koukne na televizi, či si někde něco přečte. Stejně, jako to dělá nějaká paní Vomáčková, která tvrdě maká jako prodavačka v jisté prodejně a snaží se, aby byla úspěšná ve vychovávání svých dětí, a také neustálé někde přelétává, aby zajistila svým dětem to nejlepší. A také i ona si v té chvilce někdy něco přečte, nebo koukne na televizi.

Ovšem jí se na politiku nikdo nezeptá, proč taky. Gabriela Soukalová totiž na rozdíl od ní, dělá radost více lidem a je mnohem úspěšnější, i když zde bych i polemizoval, co je větší úspěch, zda být nejlepší biatlonistkou světa, nebo úspěšně vychovat slušné děti.  Ale to není nyní podstatné.

Takže ve výsledku nám zde rozhoduje fakt, že důležitější a věrohodnější názor na politiku má vrcholová biatlonistka, oproti oné prodavačce a to z toho důvodu, že umí dobře střílet a běžet na lyžích.  Přijde mi to trochu směšné až absurdní, ale přesně takto na mě působí práce redaktorů z iDnes, kteří dle mého názoru, z celého hodinového rozhovoru s vrcholovou biatlonistkou udělali politické téma, o kterém se tam mluvilo ani ne minutu.

Dělá to na mě dojem, že novináři opět dokázali, že jsou to bezcharakterní hyeny, kteří sledují dva zájmy, čtenost a zálibu v okopávání kotníků pana Zemana.  Ovšem tak nějak v onom zápalu opět zapomínají na jednu věc a to je samotná Gabriela Soukalová, která se teď díky nim stane opět terčem kritiky.

Celý článek s oním titulkem už totiž pluje vodami internetu a tváří se tak, jakoby se slečna Soukalová k prezidentovi vyjádřila zcela úmyslně, bez jakéhokoliv navádění a že celý rozhovor snad byl jen o tomto tématu.  Ale pravda je bohužel jinde. Oni redaktoři z iDnes jenom “načůrali“ do mraveniště a podle mě se teď jen škodolibě šklebí, jak to zase dobře vymysleli.

Nevím, zda si uvědomují, že tím poškodí více jako Zemana, spíše Gabrielu Soukalovou, ke které se někteří fanoušci obrátí zády a to úplně zbytečně. Ona jen sdělila svůj názor, který je například od mého a stejně bezvýznamného, diametrálně odlišný, ale není důvod se na ni zlobit. Zlobím se však na novináře, kteří se ve své hře „Hon na Zemana“, neštítí ničeho a využijí každého, jen aby si mohli kopnout. Jediné, čeho ovšem dosáhli, vypuštěním ono zavádějícího článku bylo to, že se akorát dva tábory začnou mezi sebou hádat a přispěje to opět k dalšímu rozdělení společnosti. 

Opravdu si marně lámu hlavu nad tím, proč se nám snaží novináři vnucovat fakt, že politický názor dobrého sportovce, herce, či zpěváka má velkou váhu a je stěžejní pro myšlenkové názory čtenářů či posluchačů a měl by být brán jako berná mince, toho správného názoru.

Takovéto nic nevypovídající názory spíše beru jako směřování k bulváru. Jako příklad uvádím názor jiného úspěšného sportovce Pavla Nedvěda.  Ten se nedávno vyjádřil, že s názory prezidenta souhlasí a váží si jich. Toto nepodstatné téma pak zveřejnily pouze servery typu Blesk, Extra či TV Nova, které se považují za bulvár. Server iDnes  a jiní pochopitelně mlčeli.

Nyní, když se vyjádří jiný sportovec, je to článek na titulní stranu a přebírají ho “seriózní servery“, jako Svobodné fórum, Echo 24 či Lidovky, ale konec konců i onen bulvární plátek Blesk, či nálepkovaný bulvár Parlamentní listy.

Takže ve finále to dělá dojem, že možná ani tak nejde o to, jaký umělec či sportovec kde mluví, ale důležité je, co mluví.  Když jde o názor nesprávný, jedná se o bulvár, když se vyřkne názor správný, bulvár přestává záhadně existovat.

Autor: Lubomír Kvapil | pátek 13.5.2016 10:48 | karma článku: 44,06 | přečteno: 3478x
  • Další články autora

Lubomír Kvapil

Město Tišnov a jeho okolí

20.5.2016 v 14:45 | Karma: 29,10
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)