Anglický reparát má své opodstatnění.

V souvislosti s brexitem se požaduje, pomocí referenda, opakování nového hlasování, kde by už občané hlasovali uvážlivěji a s lepším rozmyslem.

Ale proč zůstat jen u brexitu ? Včera se anglickým fotbalistům nevydařil osmifinálový zápas proti Islandu a v podstatě svou cestou domů také způsobili jistý brexit z turnaje. Ale pravda, ve hře ještě zůstal Wales, takže naděje ostrovanů ještě žijí.

Ovšem Angličané toto vyřazení jistě nenechají jen tak a proto není divu, že již vznikla petice, která  žádá uskutečnění  referenda o tom, zda prohraný zápas s Islandem opakovat.  On totiž přístup fotbalistů a voličů byl úplně podobný.

Angličtí fotbalisté také jistě netušili s kým mají tu čest a tak zřejmě podcenili přípravu na soupeře. Možná ani nevěděli, že špatným výkonem a přístupem mohou způsobit své vyřazení z turnaje.

Dokonce i samotný trenér Roy Hodgson váhal během zápasu se střídáním a mladého útočníka, který začal větrat obranu Islandu poslal na hřiště až pět minut před koncem zápasu. Ano, zřejmě chtěl šetřit střídání na prodloužení, ale lavička mu patrně zapomněla sdělit, že na tabuli, která uvádí skóre, nesvítí remízový stav, který by ono prodloužení zápasu zaručoval.

Zkrátka celý tým Anglie onen klíčový zápas vůbec nezvládl a netušil, že způsobí smutek v mnoha anglických domácnostech.  A proto ze stejné logiky, jako požadují odpůrci brexitu opakování referenda, by si zasloužili  reprezentanti Anglie, nový zápas.

Tentokráte by už jistě nastupovali na pažit s vědomím, že jejich prohra znamená konec v turnaji a tak by nic nepodcenili a jistě by pak Island porazili a fanoušci by byli spokojeni. Otázka ovšem je, jak by takový opakovaný zápas byl spravedlivý vůči fotbalistům Islandu? Asi stejně, jako by bylo spravedlivé opakování referenda o vystoupení z EU.

Můžeme si položit otázku, zda britský volič házející lístek pro brexit je stejně nevzdělaný a neuvědomělý, jako fotbalový reprezentant Anglie. V obou případech si ovšem myslím, že jde o svéprávné bytosti, kteří vědí co dělají.

Ano, demokracie umožňuje různé formy protestů a odvolání, ale také platí jistá pravidla, která by se měla dodržovat. Jinak se nám totiž může stát, že v oněch referendech a pravidlech začne mít občan opravdu fotbal, který se pak časem může změnit v nehezkou kopanou.

Autor: Lubomír Kvapil | úterý 28.6.2016 14:53 | karma článku: 32,29 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Lubomír Kvapil

Město Tišnov a jeho okolí

20.5.2016 v 14:45 | Karma: 29,10
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)